naar de vorige pagina

Reis Noord India en Nepal 2014

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

 wo. 26-3    14e dag:  Chitwan NP

Om 7 uur vanmorgen stapten we aan boord van twee boomstamkano's om een stuk de Rapti rivier af te varen. We zagen onderweg veel vogels en het was heerlijk rustig en ontspannen op het water. Na een uurtje varen stapten wij van boord om met een jeep verder te gaan, de rest van de groep voer nog een stukje door en maakte daarna een wandeling door de jungle van drie uur.
Vanmiddag stond een tocht met ossenkarren op het programma. We reden met drie ossenkarren door een naburig dorpje waarna we een museum over het Tharu volk bekeken, de oorspronkelijke bewoners van deze streek, de Terai, het zuidelijke voorgebergte van de Himalaya in Nepal.

 

Het Nationaal Park Chitwan is het oudste nationale park in Nepal. Het dateert uit 1973 en strekt zich uit over de laagvlakte van de Terai. in het zuiden van Nepal. Voorheen was het een jachtgebied en de favoriete jachtgrond van de koninklijke familie van Nepal.
Het park is een van de mooiste reservaten van Azië. Over een oppervlakte van meer dan 900 km² bestaat de vegetatie voor het grootste deel uit Sal-bossen, olifantengras en rivierbegroeiing.

In 1984 werd het park Werelderfgoed vanwege zijn rijke fauna en flora, met name de zeldzame Indische neushoorn en Bengaalse tijger.

de eerste boomstamkano komt er aan onze groep in de kano's op de Rapti rivier ook hier tiert de waterhyacint welig, prima schuilplaats voor de watervogels

en watervogels zagen we hier erg veel, hier een greep uit de collectie

Little Heron Greenshank Aalscholver Little Ringed Plover Purperreiger Indian Pond Heron Ruddy Shelduck

Terug in ons hotel zagen we de eerste olifant terugkomen uit de rivier waar hij een verfrissende wasbeurt kreeg
Ondertussen nog twee leuke vogels gezien

de olifant loopt het pad van onze lodge op sturen gebeurd met de voeten achter de oren Chesnut-headed Bee-eaters  Crested Bunting

Na de lunch werden we opgehaald door drie ossenkarren voor een hobbelige tocht door een Tharu dorp. Op weg naar het dorp reden we op smalle paadjes tussen de rijstvelden door waar veel Tharu's aan het werk waren

De eerste buffelkar arriveert voor onze lodge de ossen werden direct bij aankomst uitgespannen en even later weer ingespannen

de rijst wordt van het kweekveldje in bosjes gebonden en uitgeplant in een, onder water gezette, rijsakker slecht werk zo'n hele dag gebukt en met je blote voeten in het water

De Tharu's zijn een etnische groep, afkomstig van de Terai, de zuidelijke voorgebergte van de Himalaya in Nepal en India. 
Hun karakteristieke gelaatsuitdrukkingen doet vermoeden dat ze van Mongoolse afkomst zijn.
In de Terai, in het Nawal Parasi district wonen ongeveer 100.000 Tharu mensen. De Tharu-stam werd ondergebracht in de allerlaagste kaste, net boven de untouchables (onaanraakbaren). Ze wonen met vele generaties bij elkaar in zogeheten ‘longhouses’.
Hun land werd hen afgenomen, met als gevolg dat de Tharu gingen rondzwerven. Ze vestigden zich uiteindelijk in de bossen in het zuiden van Nepal en leefde daar lang als geïsoleerde gemeenschap. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in dit gebied de malaria uitgeroeid en trokken rijke landeigenaren hier naartoe. Deze landeigenaren introduceerden het Kamalari-systeem. Dit hield in dat hele Tharu-families van generatie op generatie als slaven werden gehouden. In het jaar 2000 werd slavernij officieel verboden in Nepal, maar het gebruik hield niet op. Hoewel officieel ‘bevrijd’ bleven veel families voor hun voormalige slavenbazen werken, omdat geen andere vorm van levensonderhoud mogelijk was.
De Tharu's wonen in huisjes gemaakt uit een mengeling van leem, kalk en koeienstront afgewisseld door een sporadisch stenen huis, maar vooral door huisjes opgetrokken uit hout, golfplaten en leem
De binnenkant van hun woning wordt rijkelijk beschilderd met dieren zoals olifant, paarden, papegaaien. Ook worden op de wanden veel bloemen geschilderd.

het Tharu dorp de was wordt op het veld gedaan en thuis te drogen gehangen

van leem en riet opgebouwd longhouse spelende kinderen in het Tharu dorp riet vlechtende Tharu dames

Eind van de middag, terug in onze hotel, werden we naar de rivier achter onze lodge geroepen omdat daar een neushoorn was gesignaleerd. De eenhoornige Indische neushoorn stond ooit zwaar onder de druk door de stroperij, maar er werd een intensief kweekprogramma opgestart waardoor de populatie in Chitwan al aardig is hersteld.

Deze neushoorn was rond zes uur uit de bosjes gekomen aan de overkant van de rivier en was daar gefotagrafeerd door één van onze groepsleden. Toen wij bij de rivier kwamen stond de neushoorn in het water en had kennelijk geen zin om zich verder te vertonen.
Later hoorden we dat hij in het donker aan wal was gekomen en in een grasveld tssen onze lodge en de rivier had lopen grazen.

zo zagen we de neushoorn een uur lang in de rivier staan af en toe kwam z'n kop wat omhoog na zonsondergang was het vrij snel te donker om nog iets van het dier te zien

terug vorige dag 

naar de volgende dag