naar de vorige pagina

Cipresfamilie (Cupressaceae)

Terug naar de startpagina

vorige blad

volgende blad

Cupressaceae, de Cipresfamilie, is een familie van coniferen. De leden van deze familie zijn te vinden in de tropen en subtropen in de koelere gebieden en op bergen.


Metasequoia is een geslacht van bomen, waarvan nog maar één soort bestaat, de watercipres. In het Tertiair kwam het geslacht Metasequoia algemeen voor op het noordelijk halfrond zoals fossielen aantonen. De nog levende soort wordt gezien als een levend fossiel en kwam voor de laatste ijstijd vrij algemeen voor in Oost-Azië (Japan, Korea en China). Nu is de watercipres van nature alleen nog aanwezig in Centraal-China in een gesloten vallei in het Shui-Hsa-Pal-dal en in de provincie Hubei.

Metasequoia glyptostroboides, de Watercipres of Chinese mammoetboom, is een bladverliezende naaldboom in de cipresfamilie. De watercipres is eenhuizig (de mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant voor) en bloeit met weinig opvallende eenslachtige bloemen. De conifeer heeft een brede tot zuilvormige kroon. De roodbruine bast is vezelachtig met onregelmatige ribbels. De langgesteelde, hangende kegelvormige kegelvruchten zijn in Nederland in september rijp. Pas op twintigjarige leeftijd geeft de boom kiemkrachtig zaad. De watercipressen die in Nederland groeien zijn meestal tot 25 m hoog, in China kunnen ze tot 40 m hoog worden.
De zijtwijgjes van de watercipres zijn tegenoverstaand ingeplant en zijn bezet met minder, tegenoverstaande, langere en wat bredere naalden (2-4 × 0,2 cm),  sommige zijtwijgjes verschijnen onder de naalden, niet in de oksel ervan.

Watercipres of Chinese mammoetboom / Dawn redwood (Metasequoia glyptostroboides)

Nederland Heerhugowaard-Reigersdaal  19 ‎april ‎2020

mannelijke kegels (links) - vrouwelijke kegel (rechts)  -  Nederland Heerhugowaard-Reigersdaal  19 ‎april ‎2020


Cupressus sempervirens, de Italiaanse cipres, is een boom uit de cipresfamilie, een slanke, statige cipres uit het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte van maximaal 25 m bereiken.
De kroon is meestal smal en zuilvormig en loopt spits toe. Soms is de kroon meer piramidevormig doordat de takken meer gespreid staan. De schors is bruingrijs en heeft ondiepe richels die in een spiraalvorm lopen. De bladeren zijn donkergroen, schubachtig en driehoekig. Ze zijn 1 mm lang en overlappen elkaar in lange rijen. De mannelijke kegels zijn groenachtig en hebben de vorm van een ei. Ze zijn 3 mm lang en zitten bevestigd aan de toppen van twijgen. De vrouwelijke kegels zijn groen en bolvormig. Deze worden donker en later dofgrijs. Het formaat is ongeveer 4 × 3 cm. De schubben hebben een centrale bobbel.
De Italiaanse cipres levert sterk, duurzaam hout met een aangename geur, het rot niet snel en wordt gebruikt voor houtsnijwerk en meubels, maar tevens voor staken en stutten in wijngaarden.. 

Italiaanse cipres / Mediterranean cypress (Cupressus sempervirens)

Marokko Volubilis  24 ‎april ‎2019


Cupressus atlantica, de Marokkaanse cipres, is een naaldboom die endemisch is in de vallei van de rivier de Oued n'Fiss in het Hoge Atlasgebergte in het westen van Marokko.
Middelgrote boom tot 35 m hoog en een omtrek van 4 m. Conische vorm met rechte stam,  schors grijsbruin, in lengterichting gespleten. Takken onder grote hoeken geplaatst, opwaarts gebogen.
Deze cipres is endemisch in het Hoge Atlasgebergte van Zuid-Marokko.

Marokkaanse cipres / Moroccan cypress  (Cupressus atlantica)

Marokko Hoge atlas   26 ‎april ‎2019


Thuja occidentalis, een groenblijvende conifeer uit de cipresfamilie die van nature voorkomt in het oosten van Canada en in het noordoosten van de Verenigde Staten.
De bladeren zijn 3 à 5 mm lang en schubvormig. De plant is eenhuizig, de kegels zijn eenslachtig. De mannelijke kegels zijn roodachtig, en worden 1 tot 2 mm groot. De vrouwelijke kegels zijn slank, aanvankelijk geelgroen, later bruin, en 9 à 14 mm lang

Westerse levensboom (Thuja occidentalis)

Nederland Markelo  19 september 2024

vorige blad

volgende blad