naar de vorige pagina

Familie Leutscher

Terug naar de startpagina
Interne links: geraadpleegde bronnen:
     Verklaring familienaam: Leutscher
Oorspronkelijke woonomgeving Leutscher Genealogie Leutscher : geschiedenis van een oorspronkelijk Zwitserse familie / H. Leutscher, Haren 1985
Parenteel: Leutscher
   
    

De familie Lötscher komt van oorsprong uit het Lötschental in Zwitserland. De Lötschers waren doopsgezind en werden daarom in het kanton Bern, waar ze woonden, vervolgd.
In de 17e eeuw vluchtten de Lötschers naar Nederland en vestigden zich in de provincie Groningen. Het grootste deel van de familie woont daar nog steeds.


tekening: Laurens Leutscher, Zwitserland

Het wapen van de familie Leutscher (Lötscher) is uitgevoerd In zilver met twee groene klaverbladeren, vergezeld in de schildvoet van een groene drieberg, waarop een vijfpuntige gouden ster.
Het helmteken is een omgekeerd zilveren zwaard met gouden gevest tussen een zilveren vlucht. De dekkleden zijn groen, gevoerd met zilver

Uitleg van het familiewapen: 
I
n het wapenschild duiden de twee klaverbaden aan dat de familie Leutscher in de geschiedenis land bezat (bezit) in Groningen. De drieberg verwijst naar Zwitserland en de vijfpuntige gouden ster in het Zwitserse  gedeelte naar het wapen van het Lötschental waar de familie oorspronkelijk vandaan komt en waarvan de naam is afgeleid (Hans Lötscher). 
Het helmteken geeft een omgekeerd zilveren zwaard weer met gouden gevest tussen een zilveren vlucht. Dit duidt op het rechterlijke element die de zoon van onze stamvader, Abraham Hansen Lötscher had in het Chorgericht. De reden hiervoor is dat de officiële stamboom van de familie Leutscher bij bovengenoemde begint. Verder staat de kleur emaldgroen (sinopel) in het wapen voor mildheid, hoop en duidt het metaal  zilver (argent) in het wapen voor trouw.

Het wapen is ontworpen en geregistreerd in 'Der Schweizerische genalogisch-heraldische Webkatalog'. zie: https://chgh.ch/7237-l/leaval-leydier/leutscher  

Het Lötschental is een smal dal dat evenwijdig loopt met het Rhônedal, in de Zwitserse kanton Wallis. Het dal begint bij Kanterstek en eindigt bij de voet van de Langgletscher.


   
  


Lötschental, met de dorpen Ferden, Kippel en Wiler


Lötschental vanaf de Langgletscher
  


  
Het kanton Wallis is opgedeeld in 13 districten (Bezirke) die ieder een eigen ster in het Walliser wapen hebben.

Het Lötschental ligt in het district Westlich Raron en omvat de gemeenten Ferden, Kippel, Wiler (Lötschen) en Blatten